Paul Preuss: Gospodar prepada

Življenje in smrt ob rojstvu prostega plezanja
David Smart
prevedel
Gorazd Pipenbaher
Na zalogi
SKU
PAUL_PREUSS_Gospodar_prepada

Biografija priznanega avstrijskega alpinista Paula Preussa, ki je dosegel mednarodno prepoznavnost tako s svojimi izjemnimi solo vzponi kot z zagovarjanjem etično »čistega« alpinizma, brez vsakršnih tehničnih pripomočkov.

Akcijska cena 20,00 € Redna cena 29,90 €

Mladi avstrijski plezalec je na začetku dvajsetega stoletja naredil popolno revolucijo v plezanju in alpinizmu. Še danes njegova zgodba navdušuje in navdihuje plezalce po celem svetu. Od Dunaja in Münchna, svetovljanskih predvojnih mest, do najimpresivnejših alpskih sten; od bolnega otroka do izurjenega športnika, ki je postal prvi profesionalni plezalec v zgodovini, nam David Smart odkrije neverjetno življenjsko zgodbo Paula Preussa, ki je bil tako zgled kot predmet polemik.

Njegovo izjemno početje je tukaj prikazano v novi luči, ki nam prikazuje razvoj tega zapletenega in paradoksalnega lika ter, onkraj herojske in karizmatične figure, korenine njegovih globokih motivacij.

V zadnjih mesecih pred smrtjo leta 1913, ko je med prvenstvenim solo vzponom na severni greben Mandlkogla padel več kot tristo metrov v globino, je Preuss s predavanji o svojih plezalnih avanturah pritegnil pozornost najširših množic, ki so polnile koncertne dvorane v Avstriji, Italiji in Nemčiji.

Ko se je pri sedemindvajsetih letih pri plezanju brez klinov in vsakršnega varovanja smrtno ponesrečil, ni imel naslednika. Brez njegovega drznega stila bi plezanje morda ostalo brez etičnega jedra, brez bistva, ki ga še danes osmišlja.

A tudi najbolj zagrizeni tradicionalisti se še vedno ne morejo odločiti: naj ga častijo ali naj pozabijo nanj, ker je bil v najslabšem primeru blaznež, v najboljšem pa sporna tema, ki se ji je bolje izogniti?

Knjiga je bila uvrščena v ožji izbor za nagrado Boardman Tasker Prize 2019 ter prav tako v ožji izbor za nagrado festivala gorniške literature Banff Mountain Book Award 2019.

Informacije
Podnaslov Življenje in smrt ob rojstvu prostega plezanja
Avtor David Smart
Prevod Gorazd Pipenbaher
ISBN 978-961-96044-0-3
Število strani 248
Vezava Trda
Format 140 x 215 mm
V prednaročilu do 4. dec. 2022
Napišite vaše lastno mnenje
Only registered users can write reviews. Please Sign in or create an account